Patrik Anshelm

Aktieboken är skriven av Patrik Anshelm som är civilekonom och har gedigen kunskap inom aktier och finansmarknad. Han har arbetat med aktier och aktiemarknadsinformation sedan 1990. Han har bland annat arbetat som aktiemäklare, som VD för Unga Aktiesparare och som informationskonsult på ett flertal olika företag.

Här får du veta lite mer om honom genom några korta frågor!

Hur kom du att intressera dig för aktier?
1983, när jag var 16 år, tyckte min far att det var dags att jag började spara i aktier. Han visste själv ingenting och vi började tillsammans. De första investeringarna var små. Jag köpte ett 10-tal aktier i fem bolag – Åkermans, SKF, Skandia, Trelleborg och Atlas Copco. På mindre än ett år gick aktierna upp med över 30 procent. Året efter gick jag med i Aktiespararna för att lära mig mer.

Varför är det viktigt att nå ut till ungdomar med aktiekunskap?
Idag är det viktigt att ungdomar lära sig ta hand om sin egen ekonomi. De ska göra viktiga val som påverkar deras framtid, såsom att flytta hemifrån, ta studielån, köpa dator, betala räkningar, försäkringar, räntor och amorteringar, köpa bil, ta lån, skaffa mobiltelefon, skaffa kreditkort, välja rätt i PPM-val osv. Att förstå hur aktier och fonder fungerar och vad de kan betyda för ett långsiktigt sparande, kan vara det som avgör.

Vad är utmaningen med att skriva till ungdomar genom FreeBook?
Att skriva om något som kan tyckas komplicerat, pga alla begrepp och uttryck, på ett enkelt, lättförståeligt och pedagogiskt sätt.

Vad tror du om framtiden inom aktiesparande?
Att allt fler ungdomar förstår att de måste se om och trygga sin egen framtid, för ingen kommer att göra det åt dem.