Miljöboken

Miljöboken

I vår strävan att göra tillvaron rikare och mer dräglig har vi dragit på oss en mängd miljöproblem. En stor del av naturens mångfald riskerar att försvinna om vi inte hittar nya metoder att tillfredsställa våra basbehov med. Metoder som påverkar vår miljö mindre.

Miljöboken försöker reda ut begreppen, och förklara både hur miljön påverkas och varför situationen är som den är. Men den tar också upp möjligheten att undvika miljöförstöring, vare sig det gäller hemma i köket eller i stora industrier världen över.

 

Boken inleds med en “årets kommentar” där den aktuella miljödebatten beskrivs. Där efter redogör Fredrik Holm för dagens miljöproblem på ett enkelt och pedagogiskt sätt.

Genom Miljöbokens andra del – som innehåller presentationer av företag och organisationer – visar vi läsaren vilka problem vi står inför och vilket arbete som pågår för att minimera dessa.

Miljöboken är skriven av biologen och miljöskribenten Fredrik Holm. Tillsammans med Bo Thunberg skrev han 1988 konsumenthandboken ”Handla Miljövänligt” som är Sveriges i särklass mest sålda miljöbok, med närmare 400 000 sålda exemplar. Genom åren har det blivit en lång rad andra boktitlar, artiklar och rapporter. TV-medverkan, nyhetsbrev, personalutbildningar, föreläsningar och rådgivning – såväl i Sverige som i andra länder – står också på menyn. Fredrik arbetar också deltid som lärare i miljövetenskap vid Karlstads universitet.

Så tycker läsarna om Miljöboken

“Vi gjorde en undersökning på skolan för att ta reda på vad eleverna tycker om naturkunskapsböckerna. Det visade sig att eleverna tycker att Miljöboken är bättre än den ordinarie läroboken. Vi har också gått igenom Miljöboken för att se om den är vinklad av finansiärerna, men vi kom fram till att den är objektivt skriven.”
Lennart Carlbrink, Älvstrandsgymnasiet i Hagfors

“Jag använder FreeBook i den ordinarie undervisningen, istället för en annan lärobok. Böckerna är bra, med fylliga texter. En stor fördel är att böckerna uppdateras varje år. Många andra läroböcker måste användas under flera år och en del uppgifter blir därför gammalmodiga.”
Gösta Wensheim, Tumba Gymnasium i Tumba

“Företagspresentationerna används när eleverna ska fördjupa sig i ämnet.”
Siv Jonasson, Stångådalens gymnasium i Vimmerby